Vigneta Ungaria – plata cu telefonul mobil

Șoferii români au la dispoziție o metodă mai simplă și mai rapidă pentru a cumpăra vigneta pentru Ungaria. TPARK a lansat recent acest serviciu de plată prin card bancar, în parteneriat cu Agenția Națională de Plăți Mobile din Ungaria (Nemzeti Mobilfizetési ZRT.). Șoferii care tranzitează țara vecină au la dispoziție două instrumente de plată a taxei de drum: portalul online TPARK și aplicația mobilă gratuită TPARK pentru Android și iOS.

vigneta pentru Ungaria

vigneta pentru Ungaria

vignetă pentru Ungaria

Vigneta Ungaria – cine este obligat să o cumpere?

Sistemul de achiziționare a vignetei electronice pentru Ungaria se aplică în cazul motocicletelor, al vehiculelor de transport persoane și remorcile acestora, precum și pentru vehiculele de marfă (autocamioane) cu greutatea brută maximă admisibilă de 3.5 tone, pentru rulote, autobuze și remorcile acestora. Aceste vehicule sunt autorizate să tranziteze rețeaua de drumuri din Ungaria exclusiv cu achiziționarea vignetelor electronice în avans. Tarifele pentru e-matrica (vigneta Ungaria) depind de categoria autovehiculului și de tipul vinietei electronice. Categoria autovehiculelor este stabilită în baza datelor oficiale înscrise în certificatul de înmatriculare al fiecărui autovehicul, în funcție de greutatea totală maximă admisibilă și a numărului de persoane pe care îl poate transporta.

 • Categoria de taxare D1: motociclete, vehicule de transport persoane cu cel mult șapte locuri pe scaune (incluzând conducătorul auto), a căror greutate totală maximă admisibilă nu depășește 3,5 t și remorcile acestora;
 • Categoria de taxare D2: toate vehiculele de transport persoane care nu sunt incluse în categoria D1 – de exemplu, cele care pot transporta mai mult de 7 persoane – precum și autocamioanele a căror greutate totală maximă admisibilă nu depășește 3,5 tone și rulotele;
 • Categoria de taxare B2: autobuzele – autovehiculele destinate transportului de pasageri, cu mai mult de 9 locuri permanente pe scaune, inclusiv scaunul șoferului;
 • Categoria de taxare U: remorcile vehiculelor incluse în categoriile de taxare D2 și B2, în cazul cărora autorizația se va achiziționa în baza numărului de înmatriculare al remorcii.

vigneta Ungaria

Toate datele referitoare la autorizația de circulație (număr de înmatriculare, greutate maximă admisibilă a autovechiculelor și remorcilor acestora) trebuie să fie stabilite în baza informațiilor din certificatul de înmatriculare. Mașinile și remorcile sunt clasificate astfel:

Codul din câmpul “J” al certificatului Definiție Categorie taxă
L1e, L2e és L6e, L3e,L4e, L5e și L7e Motocicletă D1M (motocicletă)
M1 Autoturism D1 (vehicule cu o capacitate de până la 7 locuri)
M1 Autoturism D2 (vehicule cu o capacitate mai mare de 7 locuri)
N1 Vehicul marfă D2 (greutate totală maximă admisibilă de până la 3.5 t)
M2 Autobuz B2 (autobuze cu masa maximă admisibilă de până la 5 t)
M3 Autobuz B2 (autobuze cu masa maximă admisibilă mai mare de 5 t)
O1 Remorcă U (remorci cu masa maximă admisbilă de până la 750 kg)
O2 Remorcă U (remorci cu masa maximă între 750 kg și 3.5 t)

Pentru autovehiculele din categoriile D2 și B2 folosite pentru remorcare, este necesară achiziționarea vinietei electronice din categoria U pentru numărul de înregistrare al remorcii.

Valabilitate

 • 10 zile: este valabilă 10 zile calendaristice consecutive, până la ora 24:00 a zilei cu numărul 10, din momentul cumpărării.
 • Lunară: este valabilă din ziua cumpărării și până la ora 24:00 a aceleași zi din luna următoare. Dacă nu există o astfel de zi în luna expirării, atunci până la ora 24:00 a ultimei zi a lunii.
 • Anuală (13 luni): este valabilă începând cu prima zi a anului respectiv și până în ziua de 31 ianuarie a anului următor, ora 24:00 (în total, 13 luni dacă achiziționarea se efectuează în ziua de 1 ianuarie a anului respectiv). E-vigneta (e-matrica) anuală asigură utilizarea autorizată a drumurilor taxabile de la data achiziționării acesteia, dar nu are valabilitate retroactivă.

Următoarele tronsoane rutiere pot fi utilizate gratuit de la începutul acestui an:

 • întregul tronson de autostradă M31
 • tronsonul de ocolire sud-vest Pécs al autostrăzii M60 între drumurile 58 și 5826
 • tronsonul cuprins între intersecția Csorna-Est a drumului expres M85 și intersecția M85-M86
 • drumul expres M86
 • autostrada M8
 • drumul expres M9, pe tronsonul cuprins între drumul principal nr. 6 și drumul principal nr. 51,
 • tronsonul de ocolire Kaposvár al drumului expres M9 (indicator drum principal nr. 61),
 • drumul expres M4 (indicator drum principal nr. 4), pe tronsonul cuprins între Vecsés și drumul spre Aeroportul Internațional Liszt Ferenc Budapesta (tronsoanele cuprinse între km 19+550 și km 20+518),
 • Următoarele tronsoane ale drumului expres M0:
  • tronsonul dintre drumul principal nr. 1 și autostrada M5,
  • tronsonul dintre drumul expres M4 (drumul principal nr. 4) și autostrada M3,
  • podul Megyeri (tronsonul dintre drumul principal nr. 11 și drumul principal nr. 2)

Rețeaua drumurilor pentru care este necesară (vigneta Ungaria).

 

Modificarea sau anularea valabilității unei vignete deja plătite nu este posibilă. În consecință, vă rugăm să completați și să verificați cu atenție secțiunile înainte de finalizarea tranzacției.
În cazul unor informații greșite, vă rugăm să sunați la National Toll Payment Services Ltd., Serviciul Clienți, la numărul de telefon +36 (36) 587-500.

Vigneta Ungaria pentru vehiculele de peste 3.5 tone

Dacă tranzitați țara vecină cu un vehicul de peste 3.5 tone, vigneta de Ungaria este înlocuită de taxa de drum HU-GO. În acest caz, aveți la dispoziție soluția automată de plată OBU One ce respectă SLA-ul NUSZ – compania care gestionează sistemul HU-GO.

OBU One este cel mai ieftin echipament OBU pentru plata taxei de drum HU-GO în Ungaria.